یک هزار راس دام عشایر، عید قربان سفره های مردم خاش را رنگین می کند
عشایر بعنوان قشر عمده و تولید کننده محصولات دامی، با یک هزار راس دام ضمن رونق بخشیدن به عید سفره های مردم خاش را با گوشت قربانی مزین و رنگین می کنند.
رئیس اداره امور عشایری شهرستان خاش گفت:عشایر سخت کوش و پر تلاش در این خطه با عرضه افزون بر یک هزار راس دام خود را برای استقبال از عید سعید قربان آماده کرده اند.
امین الله میرکازهی افزود:دام های زنده عشایر با گوشت سالم و مغذی و دارای بهترین کیفیت با قمت 125 هزار ریال در هر کیلوگرم به فروش می رسند.
وی اظهار داشت:خداوند متعال را شاکریم در این سال کم باران عشایر منطقه بخوبی توانستند با مدیریت چرای دام و استفاده درست از مواهب خدادادی به تولید محصولات ارزشی خود اقدام نمایند.
رئیس اداره امور عشایر خاش گفت: در شهرستان خاش 4500 عشایر با جمعیت 25 هزار نفری به کار دامداری اشتغال دارند.
امین الله میرکازهی با اشاره به اینکه عشایر این شهرستان بیش از 200 هزار راس دام سبک دارند، ادامه داد: همه ساله حدود 100 تن گوشت قرمز توسط عشایر تولید میشود که میتواند بخشی از نیاز گوشت خاش را تأمین کنند.
وی اظهار داشت: تعداد زیادی از عشایر خاش دارای چشمه سارها و اراضی کشاورزی هستند که اداره امور عشایری به منظور مهار و تامین آب شرب و کشاورزی این عشایر زحمتکش و سخت کوش در سال جاری 33 هزار متر لوله آب بهصورت رایگان به آنان تحویل داده است.
میرکازهی بیان کرد: عشایری که اراضی کشاورزی دارند در فصولی که کوچ نمیکنند در این اراضی مشغول بهکار کشاورزی هستند و محصولاتی از قبیل گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل، گندم، جو و یونجه کاشت و تولید میکنند.
وی گفت: زنان عشایر حاشیه تفتان علاوه بر کمک به مردان در کار کشاورزی و دامداری در اوقات فراغت خود به صنایع دستی خصوصاً بافت سیاه چادر مشغولند و از این طریق به اقتصاد خانواده کمک میکنند.
مناطق گوهرکوه، تفتان، ایرندگان، سازینک، چاه احمد، سرتلاپ، دشت های رباط و آبخوان، دامنه کوههای پنج انگشت، کنیر و مورپیش، سیاه بندان، بیرک، ایرندگان، اسپیتک، نلی، گو وندان، شورآب، کروجی، تل گزی، مرادآباد شوگه و دولت آباد، آپک سیاهان و مناطقی از پشتکوه محل زندگی عشایر خاش است.
بخشی از جامعه عشایری خاش در شهرک های توحیدآباد، قادرآباد، دهانه دستگرد، اسپه ایرندگان، قاسم آباد و درودی سنگان ساماندهی شده اند و در آینده نیز عشایر دیگری در شهرکهای تیغ آب و گواتامک ایرندگان ساماندهی می شوند.
خاش در 185 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است.