"سر دریای" تفتان تشنه است...
"سر دریای" تفتان تشنه است...
تفتان سربلند که سالها غرق در شور و شیدایی و سرسبزی و نشاط و تنوع در گونه های منحصربفرد گیاهی و جانوری بوده، چند سالی است که گرفتار خشکسالی و بی آبی شده و این موضوع همچنان بیداد می کند و ساکنان آن و حیات وحش و طبیت آن در انتظار سرازیر شدن رحمت های الهی هستند .
به گزارش ایسنا- منطقه سیستان و بلوچستان، این قله 4050 متری آتشفشانی و نیمه فعال همه ساله با کوچکترین بارش در شهرستان خاش پوشیده از برف بوده و مانند عروسی زیبا خودنمایی می کرده، اما در چند سال اخیر قامت خشک و عریان خود را به نمایش گذاشته و انسان از دیدن چهره خشن طبیعت نگران و محزون می شود .
حیات و زندگی و آبادانی و توسعه و تکامل در جوار تفتان سربلند "بام شرق ایران" در شهرستان خاش سیستان و بلوچستان با شدت فراوان به آب وابسته است .
خشکسالی های مداوم در دو دهه و حداقل در سه سال اخیر سبب نابود شدن زندگی مردم، نابودی گونه های منحصربفرد گیاهی و جانوری در تفتان شده است .
شاید بتوان گفت در نقاط شمالی و شرقی تفتان اندکی آثار حیات را دید ولی در دامنه های غربی و جنوبی تفتان، همه چیز به آب وابسته است .
خشک شدن دریاچه طبیعی سردریا که سالهای سال پوشیده از برف و غرق در آب و نماد مهم گردشگری در خاش و منطقه سیستان و بلوچستان بوده، زنگ خطری جدی برای وقوع پدیده مهاجرت روستائیان و عشایر و کوچ پرندگان و حیوانات وحشی و در نتیجه نابودی گونه های مهم گیاهی در منطقه است .
دریاچه سردریا هم اینک بعد از سالها نشاط و تنوع در زیست و حیات به یک مکان بی روح تبدیل شده که دلها از مشاهده آن تکان می خورد .
صدها گونه گیاهی منحصربفردی که هم اینک در آغوش سردریا و تفتان قرار گرفته اند، در انتظار تدابیری جدی از سوی مسئولان و مردم هستند که از نعمت آب به درستی بهره ببرند و خداوند نیز رحمت های واسعه خودش را ارزانی مردم و طبیعت مهربانش کند .
نابودی دریاچه سردریا به عنوان یک اثر منحصربفرد زیست محیطی در جوار تفتان سربلند که اثری شاخص طبیعی و ملی در منطقه خاش بوده، حاکی از آن است که عمق چاهها برای آبدار شدن و به آب رسیدن به ارتفاع قله رسیده و بدین سبب امیدها برای ماندن در تفتان و تلاش برای آبادانی در آن به سمت یاس می رود .
مهدی جمشیدزهی بخشدار نوک آباد خاش گفت: دهها روستا در حاشیه تفتان به دنبال وقوع خشکسالی های اخیر بدون آب مانده و کشاورزی و دامداری مردم نیز از بین رفته است .
وی اظهار داشت: اگر رحمت های پروردگار سرازیر نشود، هیچ کاری نمی توان برای نجات حیات انسانی و گیاهی و جانوری در تفتان انجام بدهیم .
جمشیدزهی ادامه داد: آثار نابودی زندگی مردم در جوار تفتان و در مجموع حوزه نوک آباد و خاش به دنبال وقوع خشکسالی های دو دهه و حداقل سه سال اخیر به خوبی نمایان است و در همین تفتان که در فصل گرما آب و هوایی سرد و خنک داشته، می بینیم در این فصل از سال که به سمت سردی می رود حداقل در ساعات روز گرمایی کویری پیدا کرده است .
محمد جواد عرب مجاهد رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان خاش هم گفت: تفتان همواره منشاء خیر و برکت و نشاط و امید بوده و سالها تنوع زیستی را داشته است .
وی افزود: صدها گونه گیاهی و جانوری منحصربفرد در تفتان و منطقه خاش به دنبال وقوع خشکسالی های اخیر نابود شده اند و هم اینک نمی توان ادعا کرد که تفتان پلنگ و یوزپلنگ و آهو و کل و قوچ و کبک و غیره دارد و گونه های منحصربفرد بنه و بادام وحشی، درمنه و آویشن، بومادران و غیره نیز در گستره ای اندک مشاهده می شوند و باید به حال طبیعت و محیط زیست زیبا در منطقه تفتان و خاش زار زار گریه کنیم .
وی بخشی از خشکسالی های طولانی مدت را در نبود بارش ها عنوان ولی تاکید کرد: برداشت های بی رویه از آب های سطحی و زیرزمینی و استفاده نابجا از آب و منابع در اختیار سبب شده که طبیعت و محیط زیست تخریب شود و در آب و هوا نیز دگرگونی پدید آید که نمونه بارز آن همین است در منطقه شاهد بلند شدن گرد و غبار و جمع نشدن ابرها و آفتاب داغ و سوزان هستیم .
عرب بیان کرد: پوشش برف و جاری شدن رودخانه ها و شکل گیری آبشارهای تفتان در مواقع بارش ها به روزهای اندک می رسد، زیرا ما انسان ها باعث و بانی این اوضاع و پدیده های دلگیرکننده و زجرآور هستیم .
خاش در 185 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است.